Batterijduur van MacBook verlengen
Een Macbook hangt niet altijd aan de oplader. Dan is het handig dat je over een lange batterijduur beschikt. Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat de batterijduur wat langer is.
Helderheid en sluimerstand
Het is bijvoorbeeld heel simpel om de helderheid van het scherm te dimmen. Dat doe je met de Touch Bar of met de functieknoppen. Het kost extra stroom als er een automatische helderheid plaatsvindt die zich aanpast aan de omgeving. Zet dat dus uit via Systeemvoorkeuren en Beeldschermen. De toetsenbordverlichting is eveneens uit de zetten met de functieknoppen. Via Systeemvoorkeuren en Toetsenbord zet je de automatische aanpassing van helderheid uit. Bespaar ook op de batterij via Systeemvoorkeur en Energiestand door batterij te selecteren. Dan komt de laptop sneller in de sluimerstand als je er niet op werkt. In de sluimerstand hoeft er ook geen screensaver te zijn. Die schakel je dus uit via Systeemvoorkeuren en Bureaublad door naar schermbeveiliging te gaan. Dan klik je op ´nooit.
Wifi, Bluetooth en Flash
Gebruik je even geen internet dan is wifi uit te schakelen. Dat geldt ook voor Bluetooth. Beide opties zijn uit te schakelen via de menubalk. Beschik je over de nieuwste MacBook? Dan schakel je de optie Bluetooth uit via Systeemvoorkeuren. De flash plug-in verbruikt veel energie. Via Safari en menubalk ga je naar Voorkeuren > Geavanceerd en selecteer je ´Stop plug-ins om stroom te besparen´. Of je verwijdert de flash plug-in.
Randapparatuur en Timemachine
Het is verstandig om externe apparaten te ontkoppelen als je daar geen gebruik van maakt. Dat slurpt onnodig energie. Time Machine is een programma dat op de achtergrond draait om een back-up te maken. Dat proces is van invloed op de batterijduur. Bij gebruik van de batterij is het mogelijk om ervoor te kiezen het maken van een back-up uit te zetten. Dat doe je via Systeemvoorkeuren, Time Machine en Opties.
Nog meer tips voor een langere batterijduur
Er zijn nog meer tips voor een langere batterijduur voor de MacBook. Bijvoorbeeld door te kijken naar welke apps van invloed zijn op het CPU van de laptop. Dat zie je via Activiteitenweergave. Het is dus mogelijk om apps die je niet gebruikt, maar wel stroom verbruiken af te sluiten. De MacBook zoekt naar nieuwe email en die functie is aan te passen via Voorkeuren en Algemeen door ´Zoek naar nieuwe berichten´ aan te passen. Verder is het mogelijk om bij een oude MacBook de HDD schijf door een SSD schijf te vervangen. Een SSD schijf is veel zuiniger en functioneert sneller. Het is natuurlijk ook aan te raden om de batterijstatus eens in de zoveel tijd te checken.
Check de batterijstatus
Het checken van de batterijstatus is mogelijk via de menubalk van de Apple MacBook. Klik op het batterij icoontje en gebruik de Option (Alt) toets. De MacBook geeft dan de status aan. Verder is het ook interessant om na te gaan hoeveel keer de MacBook volledig is opgeladen. Het toestel is wel tot duizend keer op te laden. Het aantal keer is te bekijken door via het menu en ´Over deze Mac´ naar Systeemoverzicht te gaan. Links staat dan ´Voeding´ en door daar op te klikken is het aantal keer opladen te zien.