Functioneel gebruik van usb c aansluitingen

Functioneel gebruik van usb c aansluitingen

Alle nieuwe MacBooks van Apple hebben usb c poorten Thunderbolt 3. Het hangt van het aantal inch af hoeveel usb c aansluitingen er zijn. Een MacBook Pro 15 inch heeft bijvoorbeeld vier usb c poorten Thunderbolt 3. Een MacBook 12 inch heeft echter maar één usb c poort. Het is natuurlijk aan te raden om deze aansluitingen zo functioneel mogelijk te gebruiken. Thunderbolt 3 is overigens aanwezig in monitoren en docking stations. De technologie vindt de ondersteuning via de usb c poort. Thunderbolt 3 is talloze malen sneller dan Thunderbolt 2. Er is daarmee sprake van een zeer hoge snelheid voor overdracht van data.

Overzetten van data

De Thunderbolt 3 poort is te gebruiken om data van de MacBook over te zetten naar een ander apparaat. De overdracht van data gaat zeer snel, zelfs als het gaat om een bestand van meerdere gigabytes. Het duurt ook maar een halve minuut om een 4K video over te zetten van de MacBook naar een ander apparaat.

Opladen van apparaten

De MacBook heeft dankzij de Thunderbolt 3 de optie om in twee richtingen te benutten voor het opladen. Je sluit bijvoorbeeld een extern apparaat op de ingang aan om op te laden. Of je laat een extern apparaat de MacBook opladen. De MacBook is ook op te laden via een docking station om een extra poort over te houden.

Externe monitor ondersteunen

Thunderbolt 3 ondersteunt snelheden tot 40Gbps. Dat biedt de mogelijkheid om een extra monitor aan te sluiten. Daarmee vergroot je de werkruimte. Het is zelfs mogelijk om twee 4K schermen aan te sluiten op de laptop met een verversingssnelheid van 60Hz. Er is dan geen sprake van een haperend beeld als je foto´s bewerkt met een 4K resolutie. Wil je een nog scherper beeld op je monitor? Sluit dan een 5K monitor aan.

Gebruik adapters

Thunderbolt 3 werkt met usb c apparaten, maar functioneert eveneens met andere aansluitingen. Daarbij valt te denken aan onder meer VGA, HDMI of aan DisplayPort. Het is wel nodig om over een aparte adapter te beschikken als je de MacBook op een van deze poorten wilt aansluiten. Dat is dan ook wel een klein minpunt.