Lifehacks

Lifehacks

Er zijn allerlei tips om je MacBook optimaal te gebruiken. Bijvoorbeeld door te weten te komen waar de usb c aansluitingen voor dienen. Of wat de beste accessoires zijn om te gebruiken.

Praktische tips voor de MacBook

Het is jammer dat niet iedereen weet wat alle functies en opties zijn. Bijvoorbeeld hoe je een emoji snel toevoegt. Of hoe je heel gemakkelijk een bestand naar je iPhone overzet. Of hoe je speciale karakters tevoorschijn tovert in een tekst.

Speciale karakters

Speciale karakters heb je niet altijd nodig bij het schrijven van een tekst. Als er zich dan een moment voordoet, is het wel handig dat je weet hoe het moet. Een é of een ö zijn op je MacBook heel eenvoudig toe te realiseren. Dat doe je door een lettertoets net even wat langer in te drukken. Probeer het maar eens met de e. Als je die langer vasthoudt dan krijg je de keuze uit meerdere speciale ´e´-tekens. Datzelfde geldt voor andere letters, zoals de ´o´, ´u´ en ´i´.

Spotlight voor calculator gebruiken

Hoofdrekenen hoeft niet meer als je spotlight als calculator gebruikt. Druk de toets Command maar in met de spatie. Dan komt spotlight als zoekbalk tevoorschijn en vul je een vraag in. Dat is dus in het geval van het gebruik van een calculator een rekensom. Toets bijvoorbeeld maar eens 53 + 48 in. Dan zie je het antwoord.

Gebruik delete als backspace of andersom

Het MacBook heeft een toetsenbord met een Backspace of met een Delete knop. Dat is in veel situaties niet erg praktisch. Het is echter mogelijk om de functie van Delete even te veranderen in de functie van Backspace. Dat doe je door de fn toets in te drukken en tekst weg te halen. Als je van een andere merk overstapt naar MacBook is deze tip in elk geval heel erg handig. Het went trouwens snel.

Emoji toevoegen

Het toevoegen van een empoji is heel gemakkelijk op de MacBook. Het toetsenbord met emoji´s haal je tevoorschijn door tegelijk op de toets Command, Control en Spatie te drukken. Het is mogelijk om in het emojit toetsenbord een tekst in te voeren. Bijvoorbeeld ´lachen´. Dan zie je snel de emoji´s die daar betrekking op hebben.

Programma´s naast elkaar zetten

Vind je het prettig om met programma´s te werken die naast elkaar staan? In dat geval plaats je drie vingers op het touchpad. Schuif deze daarna omhoog en je ziet alle geopende programma´s in een overzicht. Het is in dat opzicht ook handig om twee programma´s naast elkaar open te zetten. Dat is met Split View mogelijk. Klik dan even langer dan normaal op het groene plusje. Dan krijg je een venster op een helft van het scherm en selecteer je daarna het andere programma.

Scherm aanhouden

Het is niet onoverkomelijk als je scherm even naar de slaapstand gaat als je even wat anders doet. Als je dat wel ergerlijk vindt dan is er een praktische tip. Gebruik dan gewoon het programma Caffeine. Als je deze inschakelt, zie je in bovenin het scherm een kopje koffie staan. Een vol kopje koffie betekent dat het scherm aanblijft. Een leeg kopje koffie laat de MacBook vanzelf in slaap vallen.

Volume langzamer aanpassen

Het volume is natuurlijk aan te passen met de volumetoetsen. Als je het allemaal wat verfijnder wilt, is dat ook mogelijk. Bijvoorbeeld door de toets Shift en Option ingedrukt te houden en tegelijk de volumetoetsen te gebruiken. De stapjes van aanpassing van volume zijn dan vier keer minder groot. Deze optie is overigens ook beschikbaar voor de helderheid van het scherm en verlichting van het toetsenbord.

Bestand naar andere apparaat kopiëren

Het delen van een link op de MacBook via WhatsApp op een iPhone is mogelijk. Dat doe je door deze te kopiëren en te plakken. Kopieer maar eens een link op je MacBook. Pak dan je iPhone en maak dan gebruik van de plakfunctie. Deze optie is alleen mogelijk als je Bluetooth aan hebt staan en ingelogd bent bij iCloud. Het is overigens ook mogelijk om bestanden te delen via AirDrop. Vink de foto´s aan op je iPhone en deel deze via Airdrop. Let er wel op dat de iPhone en MacBook bij elkaar in de buurt moeten zijn.