MacBook met opstartproblemen

MacBook met opstartproblemen

Een MacBook met opstartproblemen leidt dikwijls tot een panieksituatie. Vooral als het scherm helemaal zwart blijft en je het nog een keer probeert om de laptop op te starten. Voordat de paniek echt toeslaat, is er wellicht een oplossing voorhanden. Daarom ga je eerst een aantal stappen doorlopen om problemen uit te sluiten.

Controleer de werking van het beeldscherm

Druk als eerste op de aan/uitknop van het beeldscherm en luister goed. Is er een startgeluid te horen of hoor je wat anders, zoals de harde schijf of ventilator? Licht de sluiter-led op als de laptop die heeft? Controleer ook of de toets Caps Lock brandt als je daarop drukt.

Geen stroom

Als het probleem niet te maken heeft met het beeldscherm dan is er misschien wat met de stroomvoorziening aan de hand. Daarvoor controleer je het stopcontact met daarin de aansluiting voor de MacBook. Verbind ook een ander apparaat met de stroomvoorziening. Als die werkt dan probeer je even een ander netsnoer met adapter voor je laptop. Wacht dan even vijftien minuten. Dan laadt de adapter de batterij even op. Is er nog geen stroom? Dan is het aan te raden om de accessoires los te koppelen. Druk daarna tien seconden op de aan/uitknop. Vervolgens druk je er nog een keer op om na te gaan of de opstartproblemen zijn verholpen.

SMC opnieuw instellen

SMC is voor meerdere functies verantwoordelijk. Het gaat onder meer om batterijbeheer, actie op het openen en sluiten van het beeldscherm en indrukken van de aan/uitknop. Kijk eerst of de batterij te verwijderen is voordat je de SMC opnieuw instelt.

 

Is de batterij niet te verwijderen? In dat geval schakel je de MacBook uit en druk je tegelijk op de toetsen Shift + Control + Option + op de aan/uitknop. Houd dat tien seconden vol en laat dan los. Schakel dan de MacBook in door opnieuw op de knop te drukken.

 

Is de batterij wel te verwijderen? Schakel de MacBook dan eerst uit en haal de batterij eruit. Houd de aan/uitknop gedurende vijf seconden ingedrukt en plaats daarna de batterij weer terug. Schakel daarna de aan/uitknop in om de laptop op te starten. Is het nu gelukt? Dan kun je weer aan de slag met je MacBook.