MacBook terugzetten naar fabrieksinstellingen

MacBook terugzetten naar fabrieksinstellingen

Er zijn situaties waarin het handig is om je Apple MacBook naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. Bijvoorbeeld voor de verkoop van je laptop. Met het terugzetten naar de fabrieksinstellingen verwijder je de persoonlijke gegevens. De harde schijf gaat leeg. Er zijn verschillende stappen te doorlopen voordat je toe bent aan het opnieuw installeren van macOS.

Uitloggen bij iTunes, iCloud en iMessage

Je wilt natuurlijk niet dat iemand anders toegang heeft tot jouw iTunes. Daarom dien je de machtiging in te trekken. Via Account ga je naar Machtigingen om dan ´Trek Machtiging voor deze computer in ´ te kiezen. Daarna voer je het wachtwoord en Apple ID in om vervolgens de machtiging in te trekken. Voor iCloud geldt een andere manier. Je gaat dan naar Systeemvoorkeuren via het Apple logo. Daarna selecteer je iCloud en haal je het vinkje bij ´Zoek mijn Mac´ weg. Daarna voer je het wachtwoord in en log je uit. Het uitloggen bij iMessage is ook nog nodig als je het besturingssysteem OS X Mountain Lion of een latere versie gebruikt. Via het blauwe spraakballonnetje open je de berichtenapp en klik je op Berichten. Vervolgens selecteer je Voorkeuren en daarna op Accounts om vervolgens uit te loggen.

Recovery modus opstarten en opstartschijf wissen

Een volgende stap in het terugzetten van een MacBook naar fabrieksinstellingen is het opstarten van de recovery modus. Klik op het Apple logo en selecteer Herstart om daarna tegelijk de toetsen Command en de R-toets in te drukken. Dat doe je tot het moment dat het Apple logo verschijnt. Vervolgens moeten de gegevens van de MacBook af. Kies Schijfhulpprogramma en selecteer Ga door. Je ziet dan een lijst met schijfnamen en kiest voor de opstartschijf. Daarna zie je de optie ´Wis´ en daar klik je op. Vul vervolgens de velden in die verschijnen:

Naam: voer een naam in

Structuur: Mac OS uitgebreid (journaled)

Indeling (indien te zien): GUID-partitie-indeling

Selecteer daarna wis en de gegevens verdwijnen. Sluit daarna het hulpprogramma af.

Verwijderen van Firmwarewachtwoord

Als je een firmwarewachtwoord gebruikt, moet je die verwijderen. Tijdens het opstarten houd je de toetsen Command en R ingedrukt. Dan verschijnt er een venster en kies je Hulpprogramma´s om daarna op Firmwarewachtwoordprogramma te klikken. Daarna selecteer je ´Schakel firmwarewachtwoord uit´. Je moet dan het wachtwoord nog een keer invoeren om het definitief uit te schakelen.

Installeer macOS opnieuw

Je bent nu terug in het menu van MacOS Recovery en moet de macOS opnieuw installeren. Klik op ´Installeer macOS opnieuw´ en daarna op ´Ga door´. Selecteer een opstartschijf aan de linkerkant in de kolom en kies ´Installeer´. Als het installatieproces is afgelopen, start je de MacBook weer op. Vervolgens krijg je een configuratie-assistent in beeld. Nu heeft de nieuwe gebruiker de mogelijkheid om de MacBook opnieuw in te stellen. Klik op de toetsen Command en Q. Daarmee sluit je de configuratie-assistent af en tot slot selecteer je ´Zet uit´. De Apple MacBook is nu teruggezet naar de fabrieksinstelling en ontdaan van jouw gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *