MacBook voor bewerking van foto´s en video´s

MacBook voor bewerking van foto´s en video´s

Een MacBook is geschikt voor de bewerking van foto´s en video´s of grafische vormgeving in het algemeen. Het is echter wel zo dat de ene Apple MacBook meer geschikt is voor het ontwerpen dan een andere. Daarom hangt het ook van het type gebruik af elke laptop het meest geschikt voor jou is. Als je iemand bent die af en toe een foto bewerkt, zijn er minder eisen nodig dan wanneer je een professional bent in grafische vormgeving.

Professional, student of amateur

Een professional gebruikt elke keer zware programma´s voor grafisch ontwerp. Bijvoorbeeld Cinema 4D, Sketch UP, Keyshot en Autocad. Aangezien deze programma´s vaak tegelijk draaien, spreekt het voor zich dat je in dat geval een krachtige laptop moet hebben. Ben je student en volg je een opleiding in de richting van grafische vormgeving? Ook dan is er een laptop nodig die enige kracht heeft. Iemand die fotograferen als hobby heeft, kan prima uit de voeten met een wat minder krachtige MacBook. In het algemeen is te stellen dat er voor grafisch ontwerp een aantal minimale vereisten zijn. De aanbevolen specificaties zijn hieronder te vinden en hebben onder meer betrekking op de processor, RAM geheugen en opslagruimte.

Processor

Een Apple MacBook met een i7 processor is aan te raden voor professionals. Studenten en de amateurs hebben voldoende aan een i5 processor. Deze laatstgenoemde processor is al krachtig genoeg om verschillende zware grafische programma´s te laten draaien. De i7 heeft het voordeel sneller te werken en is voor de echte professionals daarom de beste keuze.

RAM geheugen en opslagruimte

Er is ook een onderscheid te maken in het benodigde minimale RAM geheugen als het gaat om het type gebruik. De professionals komen goed uit de voeten met 16 GB, maar dat is voor de student en de amateurs niet nodig. Die hebben aan een MacBook genoeg met een RAM geheugen van 8 GB. Voor wat betreft de opslagruimte geldt dat voor professionals 512 GB is aan te raden en voor de anderen 256 GB. Professionele grafisch ontwerpers werken vaak met grote bestanden. Dan is 512 GB zelfs nog minimaal, maar de opslagruimte is dan aan te vullen met een uitbreiding van het geheugen. Bijvoorbeeld met een externe harde schijf.

Display schermgrootte en resolutie

De schermgrootte die is aan te bevelen bij grafisch ontwerp en bewerking van foto´s en video´s is 15 inch. Dat is een redelijk groot beeldscherm en zeker op grafisch werkgebied wel nodig. Een student die de laptop vaak meeneemt, is misschien beter uit met een laptop met een wat kleiner display. Een 13 inch MacBook is net even wat gemakkelijker mee te nemen op weg naar de opleiding.

 

De resolutie van het beeldscherm is ook nog een punt van aandacht. De MacBook Pro met het retina scherm is zeker aan te bevelen voor bewerking en vooral als het gaat om de details. Er is sprake van een aantal pixels dat vier keer zo groot is als op een normaal display. De weergave is dus zeer helder en bovendien is het zo dat foto´s tot in de detail te bewerken zijn. Een resolutie van 1920×1080 is minimaal aan te bevelen en in combinatie met een IPS paneel. De natuurgetrouwe kleuren zijn dan vanuit ieder gezichtspunt ook echt realistisch.

Dedicated videokaart

Een dedicated videokaart is aan te bevelen als het gaat om een snelle weergave van filmpjes, foto´s en animaties. Er is bij deze videokaart sprake van een eigen werkgeheugen en dat is bijvoorbeeld niet het geval bij een shared videokaart. Die functioneert weer slim met de verdeling van het werkgeheugen over meerdere programma´s. Het voordeel van een dedicated videokaart is dat het werkgeheugen voor andere taken beschikbaar blijft.

Extern scherm en andere accessoires

Er zijn voor een Apple MacBook veel verschillende accessoires beschikbaar. Het is voor grafisch ontwerper bijvoorbeeld handig om over een extern scherm te beschikken. Vooral als er gekozen is voor een 123 inch MacBook die praktisch is om onderweg mee te nemen als student. Iedereen heeft nu op basis van het type gebruik de mogelijkheid om met de aanbevolen specificaties rekening te houden. Dan is daar de beste keuze op te baseren.