Tips bij overstap van Windows naar Apple MacBook

Tips bij overstap van Windows naar Apple MacBook

Het is even wennen als je de overstap maakt van Windows naar Apple MacBook. De toetsen werken soms anders en de rechtermuisknop functioneert ook niet hetzelfde. Daarom is het handig om van een paar tips gebruik te maken. Zo stap je gemakkelijk over van Windows naar MacBook.

Rechtermuisknop

De rechtermuisknop van de trackpad van MacBook gebruik je door twee vingers tegelijk erop te drukken. De trackpad van de laptop lijkt één grote knop te zijn. De trackpad werkt voor de rest hetzelfde als je er met een vinger op klikt. Dezelfde functies van Windows zijn ook op de MacBook aanwezig.

Sneltoetsen

Het is altijd prettig om met sneltoetsen te werken. Helemaal als je teksten aan het schrijven bent en je in de tekst steeds knipt, plakt en kopieert. De Windows toetsen werken dan net even anders. Op de MacBook gebruik je de toetsen cmd + C, X, V terwijl je op Windows in plaats van cmd de toets ctrl gebruikt.

Apps voor tekstverwerken en spreadsheets

Microsoft Office is niet geïnstalleerd op je nieuwe MacBook. Er zijn echter wel apps voor tekstverwerking en spreadsheets aanwezig. Die vind je terug als de apps Pages, Numbers en Keynote. Hiermee is het ook mogelijk een presentatie te maken. Er is dus geen aparte software nodig om teksten te schrijven of spreadsheets te maken. De apps maken onderdeel uit van Apple iWork dat overigens compatible is met Office. Op je MacBook is het dan ook gewoon mogelijk om een Word-document te openen.

Programma´s en bestanden zoeken

De mappenstructuur van MacBook werkt anders dan bij Windows en dat geldt ook voor de navigatiestructuur. Er is wel een praktische toetsencombinatie aanwezig om snel te zoeken. Dan hoef je niet alle mappen te doorzoeken. Druk maar op cmd met de spatiebalk om Spotlight als zoekbalk te activeren. Hiermee is het mogelijk om alle mappen en bestanden op de MacBook te doorzoeken. Of er zijn suggesties in de vorm van websites als je een zoekopdracht geeft. Verder is Siri aanwezig en deze functioneert op basis van spraakherkenning.

Functietoetsen

De nadruk ligt bij een MacBook meer op icoontjes dan op de bekende F-toetsen van Windows. De nieuwste generaties beschikken over een Touch Bar. Het is heel simpel om de helderheid van het beeldscherm bijvoorbeeld aan te passen. Daar is slechts een druk op de knop voor nodig. Zo is het geluid ook simpelweg harder te zetten. Met de functietoetsen is veel mogelijk. Een andere optie is bijvoorbeeld een overzicht te tonen met alle programma´s die openstaan.