Tutorials
Het is praktisch als je weet hoe je een reservekopie moet maken van je Apple MacBook. Of hoe de batterijduur te verlengen is. Daar zijn dus handige tutorials voor beschikbaar die precies laten zien wat je moet doen.
Back-up maken van MacBook
Het is belangrijk om een back-up te maken om altijd je bestanden te bereiken als er wat gebeurt. Je wilt toch je foto’s niet verliezen of andere belangrijke bestanden kwijtraken. Daarom is het aan te bevelen een back-up te maken. Dat is op meerdere manieren mogelijk.
AirPort Time Capsule voor back-up
Een AirPort Time Capsule van Apple is een extern opslagapparaat. De opslagruimte is bijvoorbeeld 2 GB of 3 GB. Het externe opslagapparaat functioneert draadloos via wifi en je hoeft het apparaat alleen maar in te stellen. De schijf werkt voor de back-up samen met Time Machine. Voor het instellen heb je het opslagapparaat nodig net als een modem en een ethernetkabel. Sluit het externe opslagapparaat aan op de modem met de ethernetkabel. Daarna sluit je de AirPort Time Capsule aan op netstroom.
Vervolgens is het mogelijk om met de MacBook verbinding te maken. Bovenin je laptop zie je een menubalk en daar staat een wifi icoon. Klik daarop om vervolgens op AirPort Time Capsule te klikken. Vervolgens maak je een netwerk aan via ‘Maak een netwerk aan’. Vul een naam en wachtwoord in check deze nog even om daarna op ‘volgende’ te klikken. Je selecteert dan Time Capsule in Time Machine. Na deze instelling is er automatisch sprake van het maken van een back-up van de MacBook naar de AirPort Time Capsule. Dat gebeurt draadloos.
Time Machine voor back-up
Het is ook mogelijk om een back-up te maken via Time Machine. Time Machine is een Apple-programma om op een simpele manier data te kopiëren naar een extern opslagapparaat. Bijvoorbeeld in de vorm van een harde schijf. Je hebt voor het maken van een back-up dan een externe harde schijf nodig. Daarnaast heb je een usb 3.0 of usb c kabel (Thunderbolt 3) nodig. Bij de laatste MacBook versie is er nog een converter nodig voor usb 3.0 naar usb c. Je moet er ook nog rekening mee houden dat de externe harde schijf voor Mac OS is geformatteerd. Check ook nog even de opslagcapaciteit van de harde schijf.
Het formatteren van de harde schijf is overigens niet moeilijk. Slijt de harde schijf aan en activeer het Schijfhulpprogramma. Kies de aangesloten harde schijf en selecteer ´wis´. Nu krijg je de vraag of je de schijf wilt wissen. Vul een naam in en kies voor ´Mac Os Uitgebreid (journaled) structuur. Daarna selecteer je ´GUID-partitie-indeling en wis je de boel. Het is verstandig om een lege harde schijf te gebruiken om te voorkomen dat je data wist. De opslagruimte moet voldoende zijn voor het maken van een back-up. Dat houdt in de praktijk in dat je daarvoor de opslagruimte van je MacBook neemt x2. Voor een 256 GB MacBook is er een externe harde schijf nodig met een opslagruimte van 512 GB.
Na het aansluiten van de externe harde schijf is het nodig om de Time Machine te configureren. Klik op ´configureer Time Machine´ om een locatie te kiezen voor de reservekopie. Vervolgens krijg je de vraag of je een reservekopie wilt maken met de harde schijf die is aangesloten. Dat doe je door te klikken op ´Gebruik als reservekopieschijf´. Daarna gaat Time Machine voor je aan de slag om een back-up te maken. Selecteer ´Automatische reservekopieën ´ om steeds automatisch een bak-up te laten maken.
Open iCloud voor back-up
Een andere manier voor het bewaren van bestanden van de Apple MacBook is via iCloud. De bestanden krijgen dan een plekje op de Apple-server. Je hebt een Apple ID voor toegang tot de iCloud nodig. Er is dus geen sprake van een complete back-up, maar van het bewaren van onderdelen, zoals iCloud Drive Foto´s. Via het Applemenu ga je naar ´Systeemvoorkeuren´ om iCloud te openen. Meld je aan met je Apple ID om in te loggen en selecteer iCloud Drive. Dan bewaar je daar de bestanden in. Via iCloud opties is het mogelijk om te selecteren welke programma´s documenten moet bewaren in iCloud. Overigens is het ook mogelijk om vanaf dan handmatig bestanden naar iCloud te slepen. Dat gebeurt via Finder of ´bewaar venster´. De opslagcapaciteit is begrensd. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Het is mogelijk om opslagcapaciteit uit te breiden door GB-opslag te kopen.